Zima je tady, naklíčte si vitamíny!

Related

Striptýz: Pestrá vystoupení plná erotiky, ale i zábavy

Na společenských akcích by neměla chybět skvělá zábava. Tou...

Velké srovnání cen potravin 2015-2022: Česko vs Portugalsko

V roce 2022 inflace strhala všechny rekordy prakticky ve...

Regenerace těla – nezanedbávejte odpočinek a pravidelnou péči

Rozhodli jste se v lednu vykročit vstříc svým novoročním...

Informační systém pro mateřské školy změní zásadním způsobem správu celé instituce

Existují aplikace, které zásadním způsobem změní zajeté způsoby fungování...

Share

Krásně zbarvené výhonky různých semen jsou nejen estetickou ozdobou jídla, ale především jsou velice zdravé! Obsahují množství vitamínů a enzymů, které v tomto zimním období našemu organismu jistě prospějí. Recepty naleznete na e-booku BILLA nazvaném „Semíčka plné zdraví“, který je umístěn na webu této sítě supermarketů.

Každý jeden druh semen, obilovin nebo luštěnin potřebuje jiný nakličovací čas.
Lehčí cestou je pořídit si některá naklíčená semínka už přímo v supermarketu. Další možnost je vypěstovat si vlastní klíčky doma. Semínka pro domácí klíčení se doporučuje pořídit si v biokvalitě. V nabídce jsou také speciální sady na klíčení, lze to však jednoduše zvládnout i bez nich.

Jak na to?
Pořiďte si několik druhů semínek, obilovin nebo luštěnin, musí být však určeny k naklíčení, nikoli k vysazování. Připravte si jemné sítko na proplachování semen, dále misky na nakličování a připravte si papírovou utěrku, která dobře saje vodu. Naklíčit lze vojtěšku setý, čočku, fazolku mungo, pohanku, cizrnu, pšenici, hrách, řeřichu atp.

Postup nakličování
Každý druh semínek dejte do nakličovací misky na navlhčenou papírovou utěrku. Semínka v miskách dejte na teplé místo. Druhý den je propláchněte na sítu a dejte na novou papírovou utěrku. Pozor, propláchněte je alespoň třikrát denně! Semínka musí být dostatečně navlhčena, aby nevyschla, ale určitě nemají plavat ve vodě. Každý jeden druh semen, obilovin nebo luštěnin potřebuje jiný nakličovací čas. Na světle začnou klíčky kromě kořene vyhánět také první lístky. Ke konzumaci je vhodná celá rostlinka.

Chcete-li klíčky tepelně upravit, rozhodně je nevařte, pouze blanšírujte (krátce ponořte do vroucí vody), jemně jim to zlepší chuť. Delším vařením by přišli o všechny živiny.

V čem jsou unikátní semena
Lněná semínka: Známá jsou vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin a účinně se využívají při trávicích problémech. Toto jemné přírodní projímadlo dostane do pohybu i ta nejlínější střeva. Slizy z osemení jsou schopny vázat hodně vody, proto jsou semena schopna nabobtnat a výrazně zvětší objem stolice. Vysoce účinné jsou také proti zánětlivým onemocněním žaludku a střev. Je vhodné konzumovat je v pomletém stavu. Některé zdroje uvádějí, že lněný olej má schopnost bojovat proti rakovině, ba dokonce ji vyléčit. Doporučuje se přijímat tento olej společně s mléčnými výrobky. Tak se jeho účinky mohou výrazně znásobit. Slupky lněných semínek obsahují tzv. slupky. lignany, látky se silnými antioxidačními účinky. Rozemletá lněná semínka mají podobu lehkého prášku oříškové chuti, kterým můžete posypat ovesnou kaši, saláty, polévky, doslova cokoliv, co jíte. Lněná semínka jsou vhodná i na pečení, aniž byste zničili lignany nebo omega-3 mastné kyseliny – na rozdíl od lněného oleje,“ píše se v knize amerického odborníka na výživu Michaela Gregera „Jak nezemřít“.

spot_img