Nabídka kaváren je v současnosti plná rozmanitých káv z celého světa. Jak však zjistit, že ve svém šálku najdete opravdu dobře připravený nápoj z kvalitních kávových zrn?
V okamžiku, kdy vstupujete do kavárny, získáváte první dojem. Je to designem interiéru, dobře oblečeným a usměvavým personálem nebo vůní, která se rozléhá prostorem? Všechny tyto věci rozhodně rozhodují o tom, zda se na místě budete cítit příjemně. Jak však odhalíte esenci pravé kvality ve svém šálku? Káva a její objevování může být zážitek.
Použití pákového kávovaru vyžaduje dovednost a preciznost, protože před přípravou kávy je třeba nastavit si nebo zkontrolovat množství faktorů, jako jsou objem vody, množství kávy, teplota, čas a tlak, při kterých proběhne extrakce. Zároveň je třeba věnovat pozornost mletí kávy.
Kvalita na pohled
Nejprve si všimněte vzhled kávy. Jaká je pěna? crema na povrchu? Je hrubá, hustá a souvislá nebo rychle zmizí? Arabica má tenčí, ale pružnější cremu, která se po odpití znovu uzavře na hladině, zatímco pěna robusty je obecně řidší, ale vyšší a méně odolná.
Nyní následuje ten nejdůležitější a nejvzrušující okamžik – naplno se ponořte do aroma a samotné chuti kávy. Sledujte jednotlivé odstíny vůně a celou paletu chutí. Nacházíte nakyslé, nahořklé nebo spíše sladké tóny? Je chuť jemná nebo intenzivní? Pokud jste si objednali cappuccino nebo jiný druh mléčné kávy, můžete posoudit mléčnou pěnu. Měla by být krémová, kompaktní, bez viditelných bublinek a opravdu trvanlivá. Taková, že vám z ní doslova zůstanou mléčné vousy.
Takovou příležitost k degustaci vám nabízí i nové kavárny Shell Café, které naleznete na svých cestách po Slovensku. Na vybraných stanicích Shell vám připraví kávu na pákových strojích. Ty využívá vyškolený personál, aby bylo dosaženo výjimečné chuti čerstvě namleté kávy. Všechny kávovary jsou důkladně čištěny, neboť nečistota stroje se okamžitě projeví na chuti a kvalitě kávy. Novou kávu Shell Café s širokou nabídkou různých typů kávy od klasického espressa po ochucené latté však naleznete na každé čerpací stanici Shell na Slovensku. Naučte se s námi rozeznávat kvalitní kávu nejen podle chuti.
Kroky k dokonalé chuti
Každá ze dvou speciálně namíchaných káv Shell Café nabízí jiný zážitek. 100% Arabica dosahuje intenzivní karamelové chuti díky tmavému pražení a Espresso směs s čokoládovou chutí se zase rodí prostřednictvím středního pražení. Stupeň pražení ovlivňuje nejen specifičnost chutí, ale také obsah kofeinu v šálku – čím déle se káva praží, tím méně jej obsahuje. Takže středně pražené Espresso s obsahem robusty se hodí spíše jako dopolední povzbuzení a intenzivně pražená 100% Arabica vás zase vyladí do odpolední pohody a přiměřené aktivity. Oba druhy kávy Shell Café jsou praženy ve špičkové holandské pražírně Pelican Rouge.
Poctivý původ
Kávy Shell Café mají navíc certifikát Rainforest Alliance, neboť na výslednou chuť kávy mají kromě pražení vliv výběr a mletí zrn. Označení znamená, že káva Shell vznikla způsobem šetrným k životnímu prostředí a lidem, kteří v něm žijí a pracují. To vylučuje neetické postupy při pěstování a zpracování kávy včetně použití chemikálií.

Poctivý výběr zrn zároveň znamená, že v balení kávy nenajdete nerovnoměrně upražená, popraskaná, polámaná nebo dokonce zkažená zrna, což jsou jasné indikátory nekvality. Zároveň jakost kávy chrání již samotný obal, který by měl být vzduchotěsně uzavřen se stejnosměrným ventilem, vypouštějícím aroma ven, ale bránícím přístupu vzduchu. Káva si zachovává svoji kvalitu nejdéle při stabilní, spíše nižší teplotě, při absenci vlhkosti a vzduchu.
Zkrátka dobrá káva má všechny vlastnosti vyšperkované a vaším úkolem je je postupně odhalit. Příprava, ale i pití kávy je zážitek a my jsme rádi, že vám jej na čerpacích stanicích Shell můžeme dopřát.